Mange steder i verden er ETF’er endnu ikke et så kendt investeringsværktøj, men ETFs er i hastig vækst og markedet spås en mangedobling over de kommende år.

ETF som begreb startede allerede den 1. januar 1993, og den første rigtige ETF på markedet var SPDR (ofte kaldet “spider”), som blev sat i verden for at spejle det amerikanske SP500 indeks. Andre af de helt store ETFs, der i dag er kendt i hele verden kan nævnes QQQ (Nasdaq-100), der kom til verden i 1999 og GLD (guld), der kom til i 2004. For at give en fornemmelse af størrelsen på disse store ETFs, så har f.eks. GLD aktiver for ca. 73 milliarder USD og er verdens sjette største ejer af guldreserver lige foran Kina.

Udvikling i antallet af ETFs

Fra at være et marked med ganske få papirer i starten af 1990’erne, fængede ideen om disse passivt forvaltede fonde lynhurtigt, og ideen spredte sig til alle de store finanscentre i verden. I 2003 var antallet af ETFs oppe på 276 og det tog blot 8 år før dette tal var 10-doblet, så der i 2011 var næsten 3.000 ETFs.

De seneste tal er fra slutningen af 2016, hvor der var 4.779 ETFs at vælge imellem, og eksperterne på dette felt vurderer, at dette tal nemt kan være fordoblet i 2020.

Udvikling i typer af ETFs

Skønt antallet af ETFs er hastigt stigende, så er der ingen tvivl om, at det primære fokus for ETFs stadig er aktier. I grafikken her under ses det, hvordan ETF-markedet er fordelt på forskellige aktivklasser.

Her ses det, at “Equity”, det vil sige aktier, udgør nærsten 3.600 af verdens ca. 4.800 ETFs. Dette dækker selvfølgelig over en lang række forskellige ETFs. Nogen dækker indeks (f.eks. SP500 og Russel2000), andre dækker regioner og kontinenter (Europa eller Asien), nogen dækker sektorer og industrier (f.eks. Health Care) og så videre.

På andenpladsen kommer såkaldte “Fixed Income” ETFs, der primært fokuserer på renteprodukter som f.eks. obligationer. Her efter kommer Commodity-ETFs på 3. pladsen (f.eks. olie og guld) og så kommer en række mindre ETF-grupper med Currency på sidstepladsen med ETFs, der indeholder valutaprodukter.

De fleste eksperter spår, at meget af de kommende års udvikling på ETF-markedet vil blive i netop disse mindre kategorier, hvor der ikke er så stor konkurrence blandt ETF-udbyderne.

Source: CNBC from CNBC.